Maan lämpenemisen kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi toteutettavien toimenpiteiden arvioidut kustannukset voidaan korvata enemmän kuin ilmansaasteiden aiheuttamien kuolemien ja tautien vähentyminen, tutkijat kertoivat lauantaina (3. maaliskuuta). Se maksaa 22,1 biljoonaa dollaria (29 biljoonaa dollaria) 41,6 biljoonaan Yhdysvaltain dollariin vuosien 2020 ja 2050 välillä, jos keskimääräinen ilmaston lämpeneminen pidetään alle 2 astetta C, tiimi arvioi The Lancet Planetary Health -lehdessä. Alemman, 1,5 astetta aspiraatiorajan kustannukset olisivat arviolta 39,7 biljoonaa dollaria ja 56,1 biljoonaa dollaria.

Ryhmän arvioiden mukaan ilman pilaantumisen aiheuttamat kuolemat voitaisiin vähentää 21–27 prosentilla noin 100 miljoonaan vuosina 2020–2050 2 asteen C-skenaarion mukaan, ja 28–32 prosenttia noin 90 miljoonaan lämpötilaan 1,5 asteessa. “Riippuen ilmastonmuutoksen lieventämiseen käytetystä strategiasta, arviot viittaavat siihen, että vähentyneestä ilman pilaantumisesta aiheutuvat terveyssäästöt voivat olla 1,4 – 2,5 kertaa suuremmat kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisen kustannukset maailmanlaajuisesti”, he kirjoittivat. Ilman pilaantumisesta aiheutuvat terveyskustannukset sisältävät lääketieteellisen hoidon, potilaiden hoidon ja menettäneen tuottavuuden.

Maat, joissa todennäköisesti suurin terveysvähennys on, ovat Intian ja Kiinan aiheuttamat ilmansaasteet, sanoivat tutkijat, jotka käyttivät tietokonemalleja tulevaisuuden päästöjen suunnitteluun, erilaisten skenaarioiden kustannuksiin niiden hillitsemiseksi ja saastumiseen liittyvien kuolemantapausten mukaisiksi. “Terveyssäästöt liittyvät yksinomaan ilman pilaantumisen hillitsemiseen”, tutkimuksen avustaja Anil Markandya Espanjan baskilaisesta ilmastomuutoskeskuksesta kertoi AFP: lle. “Muita terveyshyötyjä ei sisälly tähän, mikä tietysti tekee luvuistamme aliarvioidut hyödyt kokonaisuudessaan.”

Lämpenemisen rajoittamisen kustannukset, Markandya selitti, sisälsi korkeampia fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja hiilen, veroja, mikä puolestaan ​​nostaa tuotantokustannuksia. Maailman kansakunnat sopivat 2 asteen lämpötilasta Pariisissa vuonna 2015 ja sitoutuivat vapaaehtoisiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteisiin. Nämä lupaukset, vaikka ne täyttyisivät, asettavat maailman 3 asteen lämpötilaan, tiedemiehet sanovat. Tähän päivään mennessä keskimääräisen globaalin lämpötilan uskotaan nousseen 1 asteella teollisuusvallankumouksen jälkeen. “Toivomme, että arviomme suuret terveyshyödyt … voivat auttaa päätöksentekijöitä siirtymään kohti kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ja toimenpiteitä ilman pilaantumisen vähentämiseksi”, Markandya sanoi. Fossiilisten polttoaineiden päästöistä aiheutuvat ilman saastuminen, erityisesti hienohiukkaset ja otsoni, on liitetty keuhko- ja sydänsairauksiin, aivohalvauksiin ja syöpään.