Todella pelottava asia ilmastomuutoksessa ei ole pelkästään se, että ihmiset saattavat epäonnistua päästöjensä hallinnassa. On niin, että jossain vaiheessa maa voisi ottaa haltuunsa ja alkaa lisätä vielä enemmän päästöjä yksinään. Uusi tutkimus korostaa tätä riskiä tarkastelemalla tarkkaan Indonesiaa, jolla on ainutlaatuinen laatu – noin 70 miljardia tonnia hiiltä, ​​joka on kertynyt turvemaahan vuosituhansien ajan. Tässä Indonesia muistuttaa paljon arktista aluetta, jossa jopa suurempia määriä muinaista hiiltä varastoidaan ikiroutaan, ja se on myös haavoittuvainen. Kummassakin tapauksessa, jos hiili pääsee maasta ja ilmakehään, ilmaston lämpeneminen pahenee. Mutta ilmaston lämpeneminen voisi itsessään nostaa todennäköisyyttä tällaiseen massiiviseen hiilen vapautumiseen. Tämä on vaarallinen sijainti, kun maailma lämpenee edelleen.

Geophysical Research Letters -lehden uudessa tutkimuksessa tutkijaryhmä, jota johti tohtori Yi Yin Ranskan laboratoriosta, joka käsitteli Climat et de l’Environnementiä, tarkasteli turvesoiden potentiaalia Päiväntasaajan Aasiassa – Malesia sisältävällä alueella, Papua-Uusi-Guinea ja useita muita pienempiä maita, mutta Indonesiaa ja sen suurimpia saaria Kalimantania ja Sumatraa hallitsevat hallitsemaan ilmasto-ongelmien pahentaminen. On ajoissa, kun otetaan huomioon, että viime vuonna El Ninon aiheuttamien kuivuusolosuhteiden vuoksi Indonesian tuhat päästöt ilmakehään yli 1,5 miljardia tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Se on enemmän kuin Japanin (tai Indonesian fossiilisten polttoaineiden polttaminen) vuotuiset päästöt.

Ja tutkimuksessa todettiin, että tämän vuosisadan kuluessa se saattoi jatkua. “Palopäästöjen ja kumulatiivisen vesivajeen välillä havaittu vahva epälineaarinen suhde viittaa tulipalosta aiheutuvaan turpeen hiilen menetyksen korkeaan tulevaisuuden riskiin, koska tulevat ilmastoennusteet osoittavat äärimmäisen El Nino -taajuuden kaksinkertaisen lisääntymisen”, tutkijat kirjoittivat. Tilanne syntyy turpeen ainutlaatuisten ominaisuuksien vuoksi: Turvesoilla kastelevat märät orgaanisten aineiden määrät – kuolleet kasvit – monien vuosien ajan. Jos nämä suot tyhjennetään ja palojen annetaan palaa niihin ja syvälle niihin, on mahdollista sytyttää valtavat antiikin hiilen varastot ja palauttaa se ilmakehään paljon nopeammin kuin sen kertymisnopeus. alun perin.

Tutkimuksessa havaittiin tiukka yhteys El Nino -tapahtumien ja suurten turvepalopäästöjen välillä viimeisen 19 vuoden aikana. Ja ennustettiin, että korkean maailmanlaajuisen päästöskenaarion mukaan lämpenävä ilmasto laukaisee voimakkaamman El Ninon, joka puolestaan ​​vastaa voimakkaampaa tuuletusta. Ja maltillisemmassa lämpenemisessä voi edelleen olla merkittäviä turvepalopäästöjä vuosisadan aikana. “Useimmat ilmastomallit ennustavat hiukan vahvempaa, eivät enemmän El Ninosia, vaan voimakkaampia El Ninosia”, sanoi professori Guido van der Werf, Amsterdamin VU-yliopiston palopäästötutkija ja yksi tutkimuksen yhdessä kirjoittajista.

Ja niin paljon hiiltä voitiin menettää tällä tavalla, että se voisi vaikuttaa globaaliin ilmapiiriin siinä, mitä asiakirjassa kutsuttiin “merkittäväksi positiiviseksi palautteeksi ilmaston lämpenemiseen”. Tarkemmin sanottuna tutkimuksessa ennustetaan, että jopa 25 miljardia tonnia hiiltä voi vapautua korkean lämpenemisen skenaariossa – ja 13 miljardia tonnia vaatimattomampaan lämmitysskenaarioon, mikä vaatisi huomattavasti maapallon päästöradan muuttamista ja sen siirtämistä alaspäin samalla kun puuttuu todennäköisesti edelleen tavoitteesta rajoittaa lämpeneminen vain 2 asteeseen ennen teollisuustasoa korkeampaa tasoa.

Jos nämä luvut muutetaan hiilidioksidiksi, se vastaa yli 47 miljardia tonnia maltillisemmassa lämpenemisvaiheessa ja noin 91 miljardia tonnia hiilidioksidia korkean päästön skenaariossa. Hiilimallit ovat selvät: Maailmalla ei yksinkertaisesti voi olla tällaista lisäpäästölähdettä. Esimerkiksi ns. “Hiilidiobudjetti”, jolla lämpenemistä pidetään alle 2 ° C korkeammalla kuin teollisuudenalan aikaisempi taso, oli noin 1 000 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodesta 2011. Ja tämä on fossiilisten polttoaineiden polttamista ihmisille – ei päästöjä turvepalot. Ja lopuksi voi tapahtua jotain ihmisen roolin vähentämiseksi tulipaloissa – turvesoiden tyhjentämiseksi ja tulen käyttämiseksi maan puhdistamiseen. Viime vuonna nähtiin, että nämä maankäyttötavat yhdessä El Ninon vuoden kuivuuden kanssa voivat aiheuttaa katastrofaalisia tulipaloja. “Jos Indonesia jollakin tavoin pystyy vähentämään tulipalon määrää, päästöt tietysti vähenevät”, prof van der Werf sanoi.