Ilmastomuutos ja huonot hoitomenetelmät uhkaavat maailman viljelymaita ja elintarviketurvaa, YK sanoi eilen suuressa raportissa. Metsien häviäminen ja suurten maatalouden turvemaiden, mangrohien ja nurmen nurmen heikentäminen antavat henkeä antavaa maaperää, jonka ihmiskunnan on ruokittava ja pukeuduttava itselleen, leikkaamalla satoja, uhkaavan miljoonien elintarvikkeiden saatavuutta ja lisäämällä joukkomuuton riskiä. Tällainen laajamittainen ympäristövahinko tekee maasta alttiimman äärimmäisten sääolojen aiheuttamille riskeille, jotka puolestaan ​​lisäävät ankarampaa lämpötilaa ja sateet muuttuvat paikallisesti noidankehässä, hallitustenvälisen ilmastomuutosta käsittelevän paneelin (IPCC) raportti ) tehty.

Yli 100 kirjoittajan 52 maasta tekemä laaja-alainen tutkimus saatiin päätökseen keskiviikkona Genevessä lähes viikon neuvottelujen jälkeen 195 maan tutkijoiden ja päätöksentekijöiden välillä. Kirjoittajat tarkastelivat tuhansia tutkimuksia noin kolmen vuoden aikana arvioidakseen paremmin ilmastonmuutoksen, elintarviketurvan, maan huonontumisen ja aavikoitumisen välisiä yhteyksiä. Mietintö on tärkeä opas hallituksille, kun ilmastonmuutosriskit kasvavat maailmassa, jossa väestö on menossa 10 miljardiin ihmiseen vuosisadan puoliväliin mennessä, uhkaaen kohdistaa entistä suuremman rasituksen maapallon rajallisille resursseille.

IPCC tarkasteli viime lokakuussa tarvittavia toimenpiteitä ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen C, joka on Pariisin ilmastosopimuksen keskeinen tavoite. Se päätteli, että tämän saavuttamiseksi tarvitaan syvällisiä päästövähennyksiä ennen vuotta 2030. Vaikka viime vuoden raportissa tarkasteltiin päästölähteitä, tämän vuoden painopiste on siinä, kuinka ihmisen toiminta heikentää planeetan luonnollista puolustusta ilmastonmuutokseen. Raportin mukaan maan maankäyttötapa on keskeinen osa ratkaisua ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen.

Maa, trooppisista metsistä ja turvemaista aavikon nurmikoihin, imee suuria määriä planeetan lämpenemistä aiheuttavaa hiilidioksidia (CO2), pääasiallista kasvihuonekaasua. Se on osa luonnollista kiertoa, jossa kasvit tuottavat ja kierrättävät hiiltä maissa sijaitsevien kasvien ja valtameren eliöiden avulla ilmaston säätelemiseksi. Mutta fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, kaasun ja hiilen, laajamittainen polttaminen sekä metsien raivaaminen ja polttaminen on häirinnyt luonnollista järjestystä, mikä on johtanut entistä suurempiin hiilidioksidimääriin, jota luonto ei enää pysty absorboimaan. .

IPCC: n mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen kaikilla aloilla, mukaan lukien maa ja elintarvikkeet, on välttämätöntä. Raportissa todettiin, että vaikutuksia viljelymaihin voidaan vähentää monilla tavoilla, mukaan lukien siirtyminen vähemmän intensiivisiin viljelykäytäntöihin, ekosysteemien säilyttäminen ja maan palauttaminen, metsien hävittämisen vähentäminen, ruokajätteiden leikkaaminen ja ilmastoystävällisiin ruokavalioihin siirtyminen. Eilen tiedotustilaisuudessa tohtori Valerie Masson-Delmotte, yksi raportin 107 kirjailijasta, korosti varhaisen toiminnan tarvetta. “Ekosysteemien, maaperän ja puiden hiilidioksidin talteenotto vie aikaa, joten varhainen toiminta antaa enemmän etuja. Se vie myös aikaa koulutukseen, valmiuksien kehittämiseen ja koulutukseen, joten käytännöt oppivat ja voidaan ottaa käyttöön”, hän sanoi.

Raportissa korostetaan myös ruokavalion muutoksia viime vuosikymmeninä, mukaan lukien lihan ja kasviöljyjen kysynnän lisääntyminen. Molempien tuottaminen vapauttaa paljon hiiltä. Se korosti myös ruokajätettä. Raportissa todetaan, että tällä hetkellä 25–30 prosenttia kokonaistuotannosta on kadonnut tai hukkaan. Ruokajätteet ovat edelleen suuri ongelma Singaporessa, sillä noin viidesosa kaikista paikallisista ja tuotuista elintarvikkeista menetetään vuosittain, tuore tutkimus osoitti. Singaporen elintarvikevirasto (SFA) ja kansallinen ympäristövirasto totesivat, että niillä on strategioita ruokajätteen vähentämiseksi, mukaan lukien jätteiden minimoinnin oppaat supermarketeille ja muille yrityksille.

SFA: n edustaja kertoi, että virasto tutkii hyviä samarialaisia ​​lakeja Singaporelle helpottaakseen liike-elämän huolenaiheita liiallisen ruoan lahjoittamisesta. Hän lisäsi: “On kuitenkin tärkeää varmistaa, että lahjoitetut ruoat ovat kulutuskelpoisia. Kun arvioidaan tällaisten lakien toteutettavuutta, on löydettävä tasapaino ruoan lahjoittamisen helpottamisen ja sen varmistamisen välillä, että ruoan luovuttajat ja ruoan jakelijat käyttävät huolehtia ja harjoittaa hyvää hygieniaa jaettaessa lahjoitettua ruokaa. “