Tutkijat ovat varoittaneet, että Australiaa romahtavat Bushin tulipalot ovat luonnehtineet sellaisista olosuhteista, jotka voivat muuttua normaaleiksi, ellei maailma siirry nopeasti hillitsemään ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasupäästöjen määrää. Vaikka Australian hallitus ja osa sen tiedotusvälineistä ovat yrittäneet vähentää ihmisen aiheuttaman ilmastomuutoksen merkitystä maan muuttamisessa alttiimmaksi metsäpaloille, vuodesta 2013 julkaistussa 57 tieteellisessä tutkimuksessa esitettiin selkeitä linkkejä. “Emme aio kääntää ilmastonmuutosta millään mahdollisella aikataululla. Joten nyt tapahtuvat olosuhteet, ne eivät katoa”, Britannian Met Office Hadley Centerin ilmastovaikutusten tutkimuksen päällikkö Richard Betts, avustaja. arvostelu, kertoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa maanantaina.

Katsauksessa todettiin, että ilmastonmuutos oli johtanut siihen, kuinka usein ja mitä vakavammin tutkijat kutsuvat “palosääksi” – ajanjaksoiksi, joilla on suuri paloriski, mikä johtuu kuumien lämpötilojen, alhaisen kosteuden, alhaisen sateen ja voimakkaan tuulen yhdistelmästä. Vaikutuksia ei ollut havaittu vain Australiassa, vaan myös Yhdysvaltojen länsiosista ja Kanadasta eteläiseen Eurooppaan, Skandinaviaan, Amazoniin ja Siperiaan, löytyi katsaus. Globaalisti palosääkaudet ovat pidentyneet noin 25 prosentilla maapallon kasvillisesta pinnasta, minkä seurauksena tulisääkauden keskimääräinen pituus on havainnointitietojen mukaan kasvanut noin 20 prosentilla.

Betts sanoi, että Australia on erityisen alttiina tulipaloille, koska sen maa-alue oli lämmennyt enemmän kuin keskimääräinen maailmanlämpötila on noussut noin 1 celsiusastetta esiteollisuuden esiajoista lähtien. Maailman meteorologisen järjestön mukaan maailmanlaajuinen lämpötilan nousu voi saavuttaa 3–5 astetta tänä vuosisadalla – yli kolme kertaa rajoituksista, joista sovittiin vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa – jos mitään ei tehdä lopettamaan päästöjä. “Lämpötilaolosuhteet Australiassa ovat tällä hetkellä äärimmäiset, mutta niiden odotetaan tapahtuvan keskimäärin kolmen asteen ilmaston lämpenemisessä”, Betts sanoi. “Se tuo sinulle kotiin, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa.”

Tarkastelu toteutettiin käyttämällä ScienceBrief.org-tietokantaa, uutta online-tutkimusalustaa, jonka ovat perustaneet Ison-Britannian Itä-Anglia-yliopisto ja Tyndall-ilmastomuutostutkimuskeskus. Australialaisissa tulipaloissa on tapettu ainakin 28 ihmistä, jotka ovat tuhonnut 2000 kotia ja tuhotaneet 11,2 miljoonaa hehtaaria , lähes puolet Yhdistyneen kuningaskunnan pinta-alasta. Viikkojen kriittisen käsittelyn jälkeen kritiikin pääministeri Scott Morrison kertoi sunnuntaina ehdottavansa voimakkaan tutkimuksen katastrofista, mukaan lukien ilmastonmuutoksen vaikutukset.