Viime kuukausi oli lämmin tammikuu ennätyksellisesti maailmanlaajuisesti, kun taas Euroopassa lämpötilat olivat leutoja 3 astetta C yli keskimäärin tammikuun 1981-2010, Euroopan unionin ilmastonvalvontajärjestelmä ilmoitti tiistaina (4. helmikuuta). Norjasta Venäjälle ulottuvan maiden ryhmän lämpötilat olivat ennennäkemätöntä 6 astetta yli saman 30 vuoden vertailuarvon, ilmoitti Copernicus Climate Change Service (C3S) lausunnossaan. Uusista lämpötilankorkeuksista – kuukausittain, vuosittain, dekadaalisesti – on tullut yleisiä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, joka johtuu pääasiassa fossiilisten polttoaineiden palamisesta, tutkijat sanovat.

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet kuumin ennätys, samoin kuin kymmenvuotinen ajanjakso 2010–2019. 2019 – toinen lämpimin vuosi – oli vain 0,04 astetta C alle vuoden 2016, kun lämpötilaa nosti voimakas El Nino, ajanjakson ajan luonnonilmiö Tyynenmeren yli. Viime kuussa maailmanennätys oli 0,03 astetta enemmän kuin edellisen lämpimin tammikuu, myös vuonna 2016. Viime kuukausi oli Euroopalle “noin 0,2 astetta lämpimämpi kuin edellisen lämpimin tammikuu 2007 ja 3,1 astetta lämpimämpi kuin keskimäärin tammikuussa kaudella 1981-2010”, C3S raportoi.

Ennätys myös romahti tietyissä paikoissa mantereen pohjoisosien yli. Esimerkiksi Länsi-Norjassa sijaitsevassa Sunndalsoran kylässä lämpötila nousi 19. tammikuuta 2. tammikuuta, yli 25 astetta yli kuukauden keskiarvon, kun taas Ruotsin kaupungissa Orebrossa lämmin tammikuun päivä oli yhdeksäs, sillä ennätykset alkoivat vuonna 1858. Maastohiihtoladut suljettiin Norjan ja Ruotsin suurten linjojen yli. Poikkeukselliset keskimääräistä korkeammat lämpötilat levisivät myös melkein koko Venäjälle, ja ne olivat normaalia korkeampia suuressa osassa Yhdysvaltoja, Itä-Kanadaa, Japania ja osia Itä-Kiinaa.

Lämpötilat olivat myös normaalia korkeammat Australiassa, New South Walesissa, missä massiiviset bushfires tuhosivat valtioalueen suuria alueita. Ilmastolliset hiilidioksidipitoisuudet, jotka aiheuttavat ilmaston lämpenemistä, ovat nyt korkeimmillaan vähintään 800 000 vuodessa. Yhdistyneet Kansakunnat ilmoittivat viime vuonna, että ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen on oltava romahtamassa 7,6 prosenttia vuodessa seuraavan vuosikymmenen aikana ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi 1,5 asteessa yli teollisuuden tason.