CANBERRA (XINHUA) – Maan biologisesti monimuotoisimmat alueet ovat nyt alttiimpia ilmaston lämpenemiselle, australialainen tutkimus on todennut. Adelaiden yliopiston tiistaina (4. helmikuuta) julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että ihmisen aiheuttama ilmastomuutos tuhoaa mekanismeja, jotka ovat suojelleet biologista monimuotoisuutta vuosituhansien ajan. “Tuloksemme osoittavat, että tulevan ilmastonmuutoksen laajuus ja kiihtyvä nopeus vaikuttavat suhteettomasti trooppisten alueiden kasveihin ja eläimiin ja biologisen monimuotoisuuden kuormituspisteisiin. Huolestuttavaa, että nämä ovat maapallon alueita, joilla biologisen monimuotoisuuden pitoisuudet ovat korkeimmat”, johtaa kirjoittaja Damien Fordham yliopiston ympäristöstä Institute sanoi tiedotteessa.

Trooppiset alueet ovat aiemmin suojelleet lajeja ilmaston lämpenemisen aikoina, toimiessaan ilmaston “turvasatamana”, kun taas napaympäristöt ovat kärsineet eniten. “Häiritsevästi tutkimuksemme osoittaa, että yli 75 prosenttia näiden ilmastoturvallisuusalueiden pinta-alasta häviää lähitulevaisuudessa 2000-luvun lämpenemisen vuoksi”, kirjoittaja Stuart Brown sanoi. “Tulevaisuus on pahaenteisesti trooppisten valtamerten lajien kohdalla. Vakavia kielteisiä vaikutuksia korallilajien rikkauteen ja niiden tukemaan meren elämään odotetaan muun muassa Indo-Tyynenmeren alueilla.

“Tämä aiheuttaa todennäköisesti inhimillisiä vaikeuksia yhteisöille, jotka ovat riippuvaisia ​​näistä resursseista ruokaa, työllisyyttä ja tuloja varten.” Tutkijat havaitsivat, että jopa niillä alueilla, joiden ennustetaan pysyvän ilmastoturvallisina paratiiseina, lämpötilat nousevat liian nopeasti uusien lajien tottuviksi. Trooppiset sademetsät peittävät alle 10 prosenttia maan maapinnasta, mutta tukevat vähintään kahta kolmasosaa biologisesta monimuotoisuudesta.