Kasvihuonekaasujen maailmanlaajuinen pilaantuminen lisääntyi toiseksi vuodeksi päättämällä loppupäästöistä ja asettamalla maailman raiteille lisäämään kasvuaan vuoteen 2040 saakka, elleivät hallitukset ryhdy radikaaleihin toimiin. Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) energia-alan vuosikertomuksessa esitetyt havainnot tuovat synkät näkymät pyrkimyksille hillitä ilmastomuutosta ja merkitsevät takaiskua yhä äänekkäämmälle ympäristöliikkeelle. Päätöstason piti alkaa laskea melkein heti, jotta maailma olisi Pariisin sopimuksen tavoitteiden mukaista rajoittaa lämpötilan nousut selvästi alle 2 asteeseen teollisuusvallankumouksen jälkeen. Sen sijaan organisaation todennäköisin skenaario osoittaa, että nettopäästöt eivät saavuta nollaa ennen kuin vähintään 2070 tai 20 vuotta ilmastotieteilijöiden ehdottaman määräajan jälkeen.

Vahva talouskasvu, voimakkaasti kasvava sähkön kysyntä ja hitaammat tehokkuusedellytykset ovat kaikki johtaneet energian hiilidioksidipäästöjen 1,9 prosentin kasvuun vuonna 2018 , sanoo IEA keskiviikkona (13. marraskuuta) julkaistussa raportissa. Se on toinen osoitus siitä, että pyrkimykset siirtää maailma pois saastuttavimmista polttoaineista etenevät liian hitaasti, jotta niillä olisi suuri vaikutus ympäristön suojelemiseen. Tuuli- ja aurinkoteollisuuden ollessa kukoistamassa, kehitysmaan energiajano nostaa myös hiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden kulutusta lisäämällä saastumista ilmakehään. Tämän vuoden raportti lopettaa myös ajatuksen, että saastuminen olisi jo voinut saavuttaa huippunsa. Hiilen päästöt vähenivät vuodesta 2014 vuoteen 2016. He valitsivat vuoden 2017 ja sitten viime vuonna taas viimeisimmät IEA: n laatimat kasvihuonekaasujen lukemat. Lainsäätäjät ovat pyrkineet asettamaan nettopäästötavoitteet, etenkin Euroopassa, ympäri maailmaa tapahtuneiden mielenosoitusten takia hallitusten toimettomuudesta ja kiireellisyyden puutteesta ilmastomuutoksen suhteen.

Heidän tavoitteena on tasapainottaa kasvua kehitysmaissa ja ottaa käyttöön tekniikka, joka imee pilaantumisen, jota ei voida välttää. Vaikka nämä toimet ovat herättäneet länsimaissa yleisön mielikuvituksen, Aasian ja Afrikan maat jatkavat jopa likaisimpien polttoaineiden käyttöä kasvunsa vauhdittamiseksi. Kehitysmaat ovat ottaneet käyttöön enemmän hiilitehtaita, vaikka teollisuusmaat pyrkivätkin polttoaineen käytön lopettamiseen. Tämä on perintö, joka tuntuu tulevina vuosina, koska voimalaitokset rakennetaan toimimaan vuosikymmenien ajan. Hiilen maailmanlaajuinen kysyntä kasvoi toista vuotta peräkkäin vuonna 2018. Kolme neljäsosaa siitä tuli Aasian ja Tyynenmeren alueelta. Jos globaali hiilipolitiikka pysyy muuttumattomana, kysyntä kasvaa edelleen kahden vuosikymmenen ajan, IEA sanoi.

IEA: n mukaan päästöjen nopea leikkaus on välttämätöntä lämpötilan nousun estämiseksi siirtymisen yli 2 asteen rajan. Jos saastuminen saavuttaisi huippunsa nyt, olisi 66 prosentin todennäköisyys pitää maailman keskimääräinen nousu alle 1,8 astetta. Se vaatisi “lasermaista keskittymistä maailmanlaajuisten päästöjen vähentämiseen”, sanoi IEA: n toimitusjohtaja Fatih Birol. Kunnianhimoisimmassa skenaariossaan IEA ennakoi, että maailma voisi saavuttaa nollapäästöt vuonna 2070, noin kaksi vuosikymmentä sen jälkeen, kun Yhdistyneiden Kansakuntien tutkijat ovat todenneet, että maapallon lämpenemisen pahimmat vaikutukset voidaan välttää. “Järjestelmässä ei ole jotain väärin, kun investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin jatkuvat, vaikka Pariisin sopimuksen mukaan niiden oletetaan asteittain lopetettava vuoteen 2050 mennessä”, ruotsalaisen Fores-tutkimusryhmän ilmasto-ohjelman johtaja Mette Kahlin McVeigh. “Joko poliittinen politiikka on liian heikko tai maailma ei yksinkertaisesti usko sen tarvitsevan muuttua.”

IEA toisti, että hiilidioksidin talteenotolla, käytöllä ja varastoinnilla on oltava merkitystä päästöjen vähentämisessä. Hallitukset ja teollisuus ovat yhä äänekkäämpiä polttoaineiden hiilidioksidia imevän tekniikan tarpeesta. Useat ilmoittavat toteutettavuudesta ja pilottitutkimuksista, joiden tarkoituksena on aloittaa laajamittaiset projektit vuosikymmenen kuluessa. IEA näkee liiketoiminnan talteen ottavan 2,8 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa vuonna 2050, kun se verrattuna 0,7 miljardiin tonniin vuodessa vuonna 2030. Noin 170 gigawattia hiilitehtaita on uusittava vuosisadan puoliväliin mennessä, jotta se toteutuisi. “Tämä edellyttää suurta koalitiota, joka kattaa hallitukset, sijoittajat, yritykset ja kaikki muut, jotka ovat sitoutuneet torjumaan ilmastomuutosta”, Birol sanoi.