Äärimmäinen sää jätti jälkensä planeetalle vuonna 2016, historian kuumin vuosi. Ennättele lämpöä leipottua Aasiaa ja arktista aluetta. Aavutukset tarttuivat Brasiliaan ja eteläiseen Afrikkaan. Suuri Valliriutta kärsi muistoistaan ​​pahimman valkaisutapahtuman tappaen korallin suuret karhot. Nyt ilmastotieteilijät ovat alkaneet kiusata sitä, mitkä viime vuoden onnettomuuksista voidaan ja ei voida yhdistää ilmaston lämpenemiseen. Keskiviikkona amerikkalaisen meteorologisen seuran tiedotteessa julkaistussa uudessa kokoelmassa tutkijat ympäri maailmaa analysoivat 27 äärimmäistä säätapahtumaa vuodesta 2016 ja totesivat, että ihmisen aiheuttamat ilmastomuutokset olivat “merkittävä tekijä” 21: lle heistä. Pyrkimys on osa kasvavaa ilmastomuutoksen aiheuttamaa kenttää, joka selvittää lämpenemisen ja jo tapahtuneiden säätapahtumien välisiä yhteyksiä.

Jotta voitaisiin arvioida, aiheuttivatko ilmaston lämpeneminen tietyn äärimmäisen säätapahtuman todennäköisemmin, tutkijat vertailevat tyypillisesti tosimaailman tietoja, joissa nousevat kasvihuonekaasut ovat kuumenneet planeettaa viimeisen vuosisadan aikana, mallinnettuun kontrafaktuaaliseen maailmaan ilman nousevia päästöjä. Tämä tekniikka on saanut laajemman hyväksynnän ilmastotieteilijöiden keskuudessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Tässä on viisi äärimmäistä säätapahtumaa vuodelta 2016, joiden tutkijoiden mielestä ilmaston lämpeneminen muutti todennäköisemmäksi:

1) Tallenna lämpötilat ympäri maailmaa

Viime vuonna Maa saavutti korkeimman lämpötilansa ennätyksellisissä, vuosina 2015 ja 2014 asetetuissa leimausmerkeissä. Vaikka tämä heijasti osittain Tyynen valtameren suhdannetapahtuman El Ninon vaikutusta, joka voi nostaa maailman pintalämpötiloja, uusi tutkimus, jota johtaa Thomas R Knutson kansallisesta valtameri- ja ilmakehän hallinnosta (NOAA) päätteli, että ennätyslämpö kaikkialla maailmassa “oli mahdollista vain johtuen ihmisten aiheuttamasta huomattavasta sadan vuoden välein tapahtuneesta lämpenemisestä”. Kaksi erillistä tutkimusta havaitsi myös, että epätavallisen korkeat lämpötilat Aasiassa ja arktisella alueella vuonna 2016 “eivät olisi olleet mahdollisia ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastomuutosta”. Tällaiset pakottavat väitteet ovat harvinaisia: Tyypillisesti tutkijat menevät vain niin pitkälle, että sanovat, että ilmaston lämpeneminen teki äärimmäisen säätapahtuman todennäköisemmäksi. Näissä tapauksissa he menivät pidemmälle, huomatessaan, että tällaista äärimmäistä lämpöä ei olisi voinut tapahtua maailmassa ilman päästöjen nousua.

2) Korallien valkaisu Isossa Valliriutassa

Kahden viime vuoden aikana Tyynenmeren epätavallisen lämmin vesi on aiheuttanut valkaisun Ison Valliriutan kohdalla – ilmiö, jossa korallit karkottavat elintärkeitä leviä kudoksestaan ​​ja saavat räikeän valkoisen ilmeen. Jos lämpimän veden lämpötilat jatkuvat, monet korallit voivat kuolla, mikä aiheuttaa vakavia seurauksia niistä riippuvaisille meren ekosysteemeille. Täällä tutkijoita mitattiin enemmän syyttämään ilmaston lämpenemistä osittain siksi, että El Ninon vaikutus oli vaikea erottaa: Australian kansallisen yliopiston Sophie C. Lewisin johtamassa tutkimuksessa pääteltiin, että ihmisten kasvihuonekaasupäästöt “todennäköisesti kasvattivat äärimmäisen Ison Valliriutta -tapahtuman riski “lisäämällä valtameren lämpörasitusta. Tutkimuksessa myös varoitettiin, että valkaisuvaarat todennäköisesti lisääntyvät tulevaisuudessa.

3) Kuivuus Afrikassa

Vuoden 2016 ensimmäisten kuukausien aikana vakavat kuivuudet ja lämpöaallot levisivät suurelle osalle eteläistä Afrikkaa, aiheuttaen paikallista ruoka- ja vesipulaa, joka kärsi miljoonista. Vaikka tällaisiin “salamakuivuuksiin” liittyy usein El Nino, tiedemiesten mukaan ilmastomuutoksella on myös tärkeä rooli. Kiinan tiedeakatemian Xing Yuanin johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että salakuivuudet olivat kolminkertaistuneet alueella viimeisen 60 vuoden aikana, ja ilmaston lämpeneminen “on pääasiassa vastuussa” trendistä. Ilmastomuutosta ei kuitenkaan voida syyttää kaikista viimeaikaisista kuivista loitsuista. Erillisessä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat viisivuotista kuivuutta Koillis-Brasiliassa, mutta “he eivät löytäneet riittävästi näyttöä siitä, että ihmisen aiheuttamat ilmastomuutokset lisäisivät kuivuusriskiä”.

4) Tulipalot Pohjois-Amerikassa

Vuonna 2016 metsäpalot paloi noin 8,9 miljoonaa hehtaaria Länsi-Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mukaan lukien erityisen tuhoisa tuli Albertassa, joka pakotti joukkoevakuoinnit ja tuhosi 2400 kotia. Ilmastomuutoksella oli todennäköisesti tukeva rooli. Edinburghin yliopiston tutkijat havaitsivat, että ilmaston lämpeneminen oli tehnyt “äärimmäisistä höyrynpainevajeista” viisi kertaa todennäköisemmin koko alueella kesäkuukausina – mitta ilmakehän kosteuden muutoksista, jotka liittyvät kasvillisuuden kuivumiseen ja tulipaloriskiin. Mutta tämä havainto sisälsi huomautuksen: Ilmastonmuutokseen liittyvä lisääntynyt paloriski ei kestänyt toukokuuta, jolloin Alberta-palo puhkesi.

5) Lämmin “möykky” Tyynellämerellä

Muutaman viime vuoden aikana Alaskan rannikolle on ilmestynyt suuri harvinaisen lämmin vesi, joka tunnetaan nimellä “möykky”. Nämä lämpimät vedet ovat antaneet myrkyllisten leväkukintojen leviämisen alueelle, tappaen tuhansia merilintuja ja pakottanut paikalliset kalastukset lopettamaan. Uutta tutkimusta, jota johtaa John E. Walsh Alaskan yliopistosta, kutsuttiin möykkyyn “ennennäkemättömäksi” ja väitettiin, että sitä “ei voida selittää ilman ihmisen ilmaston lämpenemistä”, vaikka luonnon tekijät, kuten El Nino, ja ilmakehän vaihtelu pelasivat myös tärkeänä rooli. Tutkimuksessa todettiin myös, että enemmän tällaisia ​​läiskä lähti lämpenemisen myötä, mikä “johtaa syvällisiin muutoksiin ihmisissä, järjestelmissä ja lajeissa”. Mutta ilmastonmuutos on edelleen monimutkainen. Joidenkin säätapahtumien ilmastomuutos on edelleen helpompaa kuin toisten. Lämpötilarekisterit on helpoin linkittää ilmastonmuutokseen. Kuivuudet, joihin vaikuttaa lämpötilan, sademäärien ja maaperän kosteuden monimutkainen vuorovaikutus, voivat kuitenkin olla vaikeampia yhdistyä lämpenemissuuntauksiin. Ja hurrikaanit ovat edelleen vaikeampia, koska niitä esiintyy niin harvoin.

Kaiken kaikkiaan omistautumistiede on kuitenkin parantunut huomattavasti siitä lähtien, kun Amerikan meteorologisen seuran tiedotuslehti on alkanut julkaista vuosittaisia ​​sääolosuhteita koskevia tutkimuksiaan kuusi vuotta sitten, kertoi ilmastotieteeseen keskittyvän uutistoimiston Climate Central -päällikkö Heidi Cullen. “Vuonna 2011 ihmiset olivat edelleen sitä mieltä, että et voinut lukea yksittäisiä tapahtumia ilmastonmuutokseen”, Cullen sanoi. “Mutta jokaisella seuraavalla numerolla ihmiset voivat sanoa, että ilmastonmuutos todella kasvattaa tiettyjen äärimmäisyyksien riskiä”. Tärkeää on kuitenkin, että päiväkirjassa ei nimenomaisesti pyritä osoittamaan yhteyksiä tiettyjen sääolosuhteiden ja ilmaston lämpenemisen välillä. Sen sijaan toimittajat hyväksyvät ehdotukset tiettyjen säätapahtumien tutkimiseksi ennen kuin tulokset ovat tiedossa, julkaisuvirheiden minimoimiseksi.

Joissain tapauksissa tutkijat joko sulkivat pois tai eivät löytäneet merkittävää roolia ilmastomuutokselle väittäen tosiasiallisesti, että tietyt sääolosuhteet olisivat saattaneet tapahtua maailmassa ilman ilmaston lämpenemistä. Tämä päsi Brasilian julmaan kuivuuteen, johon El Nino vaikutti suuresti, samoin kuin Yhdysvaltain keskivaiheilla tapahtuneeseen suureen lumimyrskyyn. “Muutaman tapahtuman viime vuodelta arvioitiin olleen niin suuri, että se ei olisi ollut mahdollista muutaman sadan vuoden takaisessa ilmastossa”, kertoi kokoelmaa toimittaneen NOAA: n meteorologi Martin P. Hoerling. Mutta hän lisäsi, “kaikkea ei tehdä ilmastonmuutoksen vuoksi todistettavasti ankarammaksi”.