YK: n ennuste ilmaston lämpenemisestä on noin 15 prosenttia liian matala, mikä tarkoittaa, että vuosisadan lopun lämpötilat voivat olla 0,5 astetta korkeammat kuin nykyään ennustetaan, sanottiin äskettäin julkaistussa tutkimuksessa. Ennuste tekee entistä vaikeammaksi haasteen rajoittaa ilmaston lämpeneminen “selvästi alle” 2 asteessa – 196-maan Pariisin sopimuksen kulmakiven tavoitteena -, kirjoittajat sanoivat. “Tuloksemme viittaavat siihen, että minkä tahansa tietyn maailmanlaajuisen lämpötilan vakauttamistavoitteen saavuttaminen vaatii kasvihuonekaasupäästöjen jyrkempiä vähennyksiä kuin aiemmin laskettu”, he kirjoittivat.

Lämpömittarin nousu 0,5 ° C voisi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Maapallon lämpenemisestä on toistaiseksi vain yksi aste, joten planeetta on jo kärsinyt sarjasta tappavia kuivuuksia, lämpöaaltoja ja supertormeja, jotka ovat vaipuneet nousevien ja lämpenävien merien takia. Yhdistyneiden Kansakuntien hallitustenvälinen ilmastomuutospaneeli (IPCC), joka tarjoaa tieteellisen perustan maailmanlaajuiselle ilmastopolitiikalle, ennustaa maan keskimääräisen pintalämpötilan nousevan noin 4,5 astetta vuoteen 2100 mennessä, jos hiilidioksidipäästöt pysyvät ennallaan. Tämän luvun ympärillä on kuitenkin erittäin suuri epävarmuustekijä – 3,2 – 5,9 astetta -, mikä heijastaa erilaisia ​​oletuksia ja menetelmiä kymmenissä ilmastomalleissa, joita IPCC ottaa huomioon.

“Tutkimuksemme ensisijainen tavoite oli kaventaa tätä epävarmuustekijää ja arvioida, onko ylä- tai alaosa todennäköisempiä”, johtaa kirjailija Patrick Brown, tutkija Carnegie-instituutissa, Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa, Agencelle. France-Presse. Laajentamalla vuosikymmenien ajan satelliittiseurantaa, joka seuraa, kuinka paljon auringonvaloa palaa takaisin avaruuteen, tutkimus osoitti, että hälyttävimmät ennusteet ovat selvästi yhdenmukaiset tiedon ja tähän mennessä mitatun lämpenemisen kanssa. “Havainnomme poistavat tämän alueen alaosan”, Brown sanoi.

“Todennäköisin lämpeneminen on noin 0,5 astetta enemmän kuin mitä raakamallin tulokset viittaavat.” Yksi tutkija, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, kuvasi sitä “askelmuutoksen edistykseksi” ymmärryksessä siitä, kuinka kuuma planeettamme todennäköisesti tulee. “Olemme nyt varmoja tulevaisuuden ilmastosta”, kertoi Readingin yliopiston meteorologian professori William Collins. “Mutta huono uutinen on, että se on lämpimämpi kuin luulimme.” Keskiviikkona (6. joulukuuta) Nature-lehdessä julkaistu tutkimus ei pelkästään kavenna lämpötilaa, vaan vähentää myös epävarmuutta. “Jos päästöt seuraavat yleisesti käytettyä” tavalliseen tapaan “-skenaariota, on 93 prosentin mahdollisuus, että ilmaston lämpeneminen ylittää 4 astetta astetta vuosisadan loppuun mennessä”, sanoi myös kirjoittaja Ken Caldeira, myös Stanfordista.

Tähän mennessä oli tuskin enemmän kuin kolikoiden heittämä varmuus siitä, että maa rikkoo 4 asteen asteen este vuoteen 2100 mennessä tuon tarinan alla. Mutta vaikka oletetaankin optimistisempaa tulevaisuutta, jossa ihmiskunta nopeuttaa nopeasti maailmantalouden siirtymistä “ruskeasta” energiaan “vihreään” energiaan, havainnot pätevät edelleen, kirjoittajat varoittivat. “Meidän pitäisi odottaa suurempaa lämpenemistä kuin aiemmin on laskettu mille tahansa tietylle päästö skenaarialle”, he kirjoittivat online-kommentissa. Brown ja Caldeira “ovat tarkistaneet ja korjanneet kaikki mallit paljastaen, että ne aliarvioivat potentiaalisen lämpenemisen jopa 15 prosentilla”, kertoi Lontoon University Cityn klimatologi Mark Maslin. “Tämä tarkoittaa kansainvälistä toimintaa maailman lämpötilan pitämiseksi alle 2 ° C tai jopa 1,5 ° C” – Pariisin sopimuksen tavoitteena oleva tavoite – “vaatii hiilidioksidipäästöjen leikkaamista syvemmälle ja nopeammin”.